Nain alkuviikosta, kun kaupungissa ei tunnu tapahtuvan mitaan kummallista mista voisi kirjoittaa niin kertailenpa tassa menneen viikonlopun tapahtumia.

Perjantai-iltana, juuri ennen kuin naisseurueemme poistui tanssipaikasta, tormasimme Vientianen Robbie Williams replicaan, joka kutsui meidat seuraavan paivan kotibileisiinsa. Olimme hyvin otettuja hanen esittamasta kutsusta, koska kyseinen replica on aivan yhta viehattava tapaus kuin se oikea Robbie Williams. Replica osaa katsoa naisia suoraan silmiin toinen kulmakarva kohollaan pieni hymy huulillaan tietoisena omasta vetovoimastaan ja kuvittelen, etta myos oikea Robbie Williams tekee nain. Olimme kylla jo kuulleet ja lukeneet juhlista, silla replica Robbien ja ystavansa Paulin painattamat flyerit olivat kierrelleet kaupungilla jo muutaman paivan.

Lauantaina illastimme ensin pienella porukalla ystavani Aimen laksijaisten merkeissa Hollitallissa ja teimme samalla lahtoa juhlapaikalle. Pyroittelimme bailuflyeria kasissamme ja ihmettelimme. Yleensa kutsut kotibileisiin tulevat sahkopostin kautta tai leviavat suusta suuhun menetelmalla, mutta talla kerralla kasissamme oli aika mukavan nakoiseksi suunniteltu ja nelivaripainettu flyeri. Ei tavallista Vientianessa.

Syotyamme pakkauduimme kahteen autoon ja yhteen mopoon. Kukaan meista ei ollut aikaisemmin kaynyt bailutalossa, mutta tunnistin tien kutsun taakse painetusta kartasta ja sain paikan pienen letkueemme ensimmaisesta ajoneuvosta. Kaannyttyamme paatielta hiekkatielle, naimme ensimmaiset kadun varteen pysakoidyt autot ja ymmarsimme, etta emme olleet saapumassa mihinkaan tavallisiin illanistujaisiin mita Vientianesta loytyy yleensa useammasta taloudesta lauantaisin. Autoja oli paljon. Todella paljon. Jouduimme jattamaan omamme kauas ja kavelemaan hiekkatien mutalammikoiden lapi juhlataloon, joka kylla loytyi helposti, kiitos musiikin, joka taisi kuulua ainakin Vang Viengiin saakka.

Talon portilla meita odotti ensimmainen yllatys. Jaaveistos, jossa oli ehka kuvattuna kaksi takajaloillaan seisovaa elefanttia. Vientianen hikinen yo oli jo ehtinyt veistaa yksityiskohdat sileiksi, mutta naky oli hammentava silla tahan mennessa Vientienen jaaveistokset ovat loytyneet joko jommasta kummasta kaupungin neljan tahden hotellista tai siita yhdesta viiden tahden bordellista, jota myos harhaanjohtavasti hotelliksi kutsutaan.

Bailutaloa ymparoi suuri puutarha, joka oli talon sivulta ja takaa kokonaan katettu vuokrateltoilla. Niiden alla oli hurja maara suuria pyoreita poytia, joille oli levittey valkoisia poytaliinoja. Sisaankaynnin eteen teltan alle oli katettu seisova poyta ja oikealla oli usemman metrin pituinen baari, jonka takana useampi baarimikko kaateli kiireen vilkkaan ilmaisia drinkkeja. Telttakatoksen alta loytyi reilun kokoinen, korotettu tanssilattia ja lava, jolla kaupungin tunnetuimmat deejiit kaantelivat lattyjaan. Puutarhan peralle oli sijoittu pomppulinna, johon myos aikuiset olivat naissa juhlissa tervetulleita. Ilman kenkia tietysti. Sielta taalta loytyi lisaa trooppisen yon hiljalleen sulattelemia jaaveistoksia ja tanssilattiaa kuorrutti savukoneesta tullut savu. Kaiken kruunasi noin kaksisataa raivokkaasti juhlivaa vierasta. Tuntui, etta kaikki olivat saapuneet paikalle samoihin bailuihin samana iltana. Ei tavallista Vientianessa.

Juhlat olivat erinomaisen hauskat. Hyvaa seuraa, paljon ruokaa ja juomaa, hyvaa musiikkia, tanssia, tanssia, tanssia ja viela lisaa tanssia ja kaikki tama kerrottuna yllatysfaktorilla, silla niin perusteellisesti jarjestettyja juhlia ei Vientianessa ole viela nahty. Kaupungille tyypilliseen tapaan juhlat vain loppuivat liian aikaisin, kun juhlien lopettamiseen erikoituneet poliisivoimat tulivat paikalle jo kello yksi. Taman onkin muuten ainoa tehtava mihin taman maan virkavalta on erikoistunut ja ainoa tehtava minka se pystyy hoitamaan tehokkaasti. Jarjestajat komennettiin kaantamaan volume-nappula nolla asentoon, mutta neuvottelujen jalkeen paastiin yhteisymmarrykseen pienesta jatkoajasta. Paikalliseen tapaan se tieytsti edellytti muutaman kip tukun omistajanvaihdosta. Juhlakansa sai kuitenkin mita se juuri silloin eniten toivoi: viela puoli tuntia tanssiaikaa.

Seuraavan paivan puhelinsoittojen, aamiaisten, lounaiden ja illallisten puheenaihe oli Robbie Williams replican ja ystavansa Paulin bailut. Kaikki paikalla olijat olivat vallan vaikuttuneita kokemastaan. Yksimielinen arvio oli, etta pojat onnistuivat loistavasti paitsi juhlajarjestelyissaan niin myos yllattamaan monet tuttunsa ja huhun tai flyerien paikalle houkuttamat tuntemattomansa. Vientianessa, joka elaa ikuisessa puoliunessa, tallaiset tapaukset ovat monien keskustelujen arvoisia ja analysointi jatkuu edelleen. Eilen maanataina arvioimme juhlien kuluja ja joku tiesi, tai oli ainakin kuullut itseltaan jarjestajilta, tai ehka jostain seitsemannen kaden lahteesta, etta Robbie Williams replica ja Paul olivat sijoittaneet 3000 dollaria 200 paisen porukan viihdyttamiseen. Uskomaton laja rahaa, mutta uskottava summa juhlat nahneille.