341594.jpg

Blogiin on viime päivinä tultu useamman kerran googlen kautta etsimällä matikkakeitton ohjetta, joten tässä tämän blogin reilusti asiakaslähtöinen neitsytbloggaus. Aikaisemmin matikkakeitosta kirjoittaessani annoin vain ymmärtää, mutta en ymmärtänyt antaa, joten ladies and gentlemen, jotka kaipaavat matikkakeiton reseptiä, saanko esitellä:

Kainuulainen matikkakeitto (6 annosta)

2 -3 kg mätimade

1 ylimääräinen maksa

1 keskikokoinen purjo

1 iso sipuli

1 pieni porkkana

laakerinlehti

kokonaisia musta- ja valkopippureita

6 -7 kuorittua perunaa

0,75 dl ruoho- tai kevätsipulia silputtuna

Tarjoiluun: silputtua (salotti)sipulia, voisulaa, ruisleipää

Nylje ja fileroi made. Huuhtele maksat kylmällä juoksevalla vedellä ja keitä 5 min väljässä suolalla, laakerinlehdellä ja pippureilla maustetussa vedessä. Säilytä keitinliemi. Paloittele madefileet suupalan kokoisiksi, mausta kevyesti suolalla ja pane jäkääppiin odottamaan keiton valmistumista.

Mittaa isoon kattilaan 2 - 3 litraa vettä; tässä määrässä on mukana myös maksan keitinliemi. Paloittele kalan ruoto ja pää. Pane palat liemeen (samoin kuin fileistä leikatut ohuet reunat, lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippurit, kuorittu ja paloiteltu porkkana ja puhdistettu ja paloiteltu purjo. Anna kiehua miedolla lämmöllä 60 min.

Siivilöi liemi. Paloittele perunat. Pane ne liemeen ja keitä 10 - 12 min. Lisää kalapalat ja jatka keittämistä 2 - 3 min. Lisää paloiteltu maksa, kuumenna keitto kiehuvaksi ja ripottele päälle silputtu kevät- tai ruohosipuli.

Resepti julkaistiin vuosia sitten jossakin iltapäivälehdessä Heikki Tavelan haastattelun yhteydessä ja se on hyvää tai ainakin parasta matikkakeittoa mitä minä olen eläissäni maistanut.