Lavastettu juhannus Rannanjärvien kanssa loppui osaltani ennenaikaisesti, kun kammottava migreenikohtaus hyökkäsi kimppuuni kesken karkeloiden. Oli pakko romahtaa taksiin, taksista kotiin ja kodissa sänkyyn jo ennen auringonlaskua. Seuraavana päivänä heräsin juhannuspäiväisessä asussa ilman päänsärkyä ja olin niin onnellinen, että uneni oli poistanut päästäni se järjettömästi järisevän poran, joka siellä oli edellisestä päivästä saakka pyörinyt.

1685787.jpg

Menneen viikon vietin kiireisesti Burmassa. Yhtenä aamuna kuuden jälkeen kävin pikaisesti työkaverin kanssa Schwedagonin temppelissä, kun hän halusi sanoa rukouksensa ja jättää urhinsa. Schwedagonissa oli pyörremyrskyn jälkeiset korjaustyöt jo hyvällä mallilaan vaikka moni stupa oli edelleen bambuisten rakennustelineiden kehystämä.

Myrsky oli katkonut lähes kaikkien stupien huiput ja viskannut itse Schwedagonin huipulla olevan jalokivikoristeen tempelialueelle ja särkenyt sen niin, että marmorilattia oli ollut myrskyn jälkeen jalokivien peitossa. Jalokivikoriste oli nostettu paikalleen ensimmäisenä ja se näkyy alla olevassa kuvassa äärimmäisenä oikealla.

1685830.jpg

Ennen myrskyä koristeessa oli 5448 timattia, 2317 rubiinia, safiiria ja muuta jalokiveä, 1065 kultaista kelloa ja kaikken korkeimmalla koristeen kärjessä 76 karaatin timantti. Tarina ei kerro löytyikö kaikki kivet temppelin pihalta ja saatiinko ne takaisin oikeille paikoilleen. Ilmeisesti, kun koristus oli paikollaan eikä kukaan maininnut siitä mitään puuttuvan.

Ensi viikolla nenäni suuntaa kohti Vientianea. Hieman jo väsyttää tämä reissaamisen määrä ja perjantain paluu Burmasta vakuutti, että olen viime aikoina matkustanut aivan liikaa, sillä sain koneessa kolmannen kerran saman aterian kuin kahdella edellisella lennolla. Sellaista minulle ei ole tapahtunut vielä kertaakaan aikaisemmin.

Laosissa teen taas kovasti töitä, mutta toivon tapaavani ystäväni Armas Hepin, sillä häntä en ole nähnyt liian pitkään aikaan. Olemme molemmat matkustelleet ahkerasti Laosissa ja Thaimaassa, mutta onnistuneet aina kulkemaan ristiin ja tässä yhteydessä risti ei ole pyhä vaan paha.

Viikonlopun uutisista järkytti kovasti Utajärvellä tapahtunut kolari, joka vaati kolmen nuoren hengen. Osanottoni ja syvä myötätuntoni omaisille sekä onnettomuudesta selvinneille. Heillä kaikilla on edessä pitkä ja raskas toipumisprosessi. Kyllä nyt koetellaan nuoria, heidän perheitään ja koko kylää kovalla kädellä. Liian kovalla.