Bangkokissa on satanut viime päivinä useasti päivässä ja vettä on tullut paljon. Joen varrella varaudutaan veden vuosittaiseen nousuun hiekkasäkein, jotka on asetettu suojaamaan rakennuksia tulvavesiltä.

924139.jpg

Pankkiautomaatilla asiointi onnistuu vielä kuivin jaloin.


924138.jpg

Vielä uomissaan oleva joki pilkoittaa rakennusten välistä.


Nousevat vedet ovat saanet kanaalien vesihyasintit liikkeelle ja nyt ne ovat vallanneet Chao Prayan. Välillä vihreät lautat peittävät joen pinnan kokonaan luoden illuusion hyasinttipellosta, jonka alla ei ole lainkaan vettä. Kun lautat kasvavat suuriksi turistit kuvaavat itseään lauttojen edessä.

924140.jpg

Vesihyasintti on Amazonilta laivojen pilssivesien mukana levinnyt vesikasviriesa. Se kasvaa nopeasti, eikä tarvitse maata juurilleen, vaan elää ja lisääntyy kelluvana lauttana. Amazonilla sen kasvua rajoittaa siellä elävä koppakuoriaisiin kuuluva kärsäkäs, joka pistelee liiat kasvut poskeensa, mutta Thaimaassa tuota kärsäkästä ei ole. On vain nopeasti kasvava kasvi, joka heikentää veden laatua, estää kalastusta ja vaikeuttaa laivaliikennettä. Vesihyasintin leviämistä yritetään torjua täällä keräämällä sitä käsin.

En tiedä mitä suurille kasvilasteille tapahtuu, mutta jonkun verran vesihyasinttia käytetään huonekaluteollisuudesta. Siitä punotaan neulokselta näyttävää pintaa, joka pingoitetaan puurungon ympärille. Huonekalu näyttää korihuonekalulta ja on hieman korikalustesisariaan kalliimpi. Vesiyhyasinttihuonekalun tunnistaa myös koskettamalla sitä. Punos antaa hieman periksi. Se tuntuu vähän styroksimaiselta kun sitä painaa peukalolla.

Nyt pitää lopettaa ja lähteä kohti elokuvateatteria. Aime on ollut luonani jo viikon ja olemme kuluttaneet illat käymällä elokuvissa. Elokuvien katselu loppuu ensi viikolla, sillä silloin Aime menee sairaalaan synnyttämään lapsensa. Hän on täällä tuosta syystä, sillä hänen kotimaassaan synnyttäminen voi olla vaarallista sekä äidille että lapselle, jos komplikaatioita ilmenee ja hänen tapauksessaan niitä on odotettavissa. Mitään hätää ei kuitenkaan ole, sillä Thaimaassa on turvallisia sairaaloita ja ammattitaitoisia synnytyslääkäreitä ja täällä Aimen ja Pilotin nuorimmainen voi syntyä huolettomasti.