Olen kehittynyt kirjoittajana, mutta nurin kurin. Eilen kärsin otsikoinnin hankaluudesta ja tänään olen ottanut askeleen eteen päin samalla polulla ja nyt kärsin jo kirjoittamisen vaikeudesta. En nimittäin millään keksi mitään asiaa, mistä haluaisin kirjoittaa. Onkohän tämä se kuuluista "writer's block"? Ja tämä blokkini on jo niin pitkälle kehittynyt, että nyt en edes keksi mikä "writer's block" on suomeksi. Voisiko se olla kirjoittajan bloggi? Kohta olen ihan sanaton.

Näin vähän aikaa sitten Sylvia Plathista kertovan Sylvia-nimisen elokuvan, jossa Gwyneth Paltrow näytteli nimiroolin. Siinä Paltrow Plathina kuvasi kirjoittaja blokkia lausella "I have dried" eli "Olen kuivunut". En tiedä oliko tämä ilmaisu Plathin vai käsikirjoittajan, mutta minusta se hyvin sopi Plathin karaktäärille ja epäilen, että hän on itse sen lanseerannut. Pitäisi varmaan lukea Lasikellon alla uudelleen ja tarkistaa asia.

Tarkistus olisikin hyvä syy palata kirjaan, jonka hyvin nuorena tyttönä lainasin Galaksikylän kirjastosta. Se tarttui käteeni vahingossa, vein sen kotiin ja luin huumautuneena yhdeltä istumalta. Se oli melkein ensimmäinen lukemistani aikuisten romaaneista ja aivan liian pitkä hyppy Lotta-kirjoista täysikasvuisten maailmaan. Silloin en vielä ollut oppinut ymmärtämään mitä mielenterveys tai mielenterveysongelmat ovat. Kirja teki minuun suuren vaikutuksen ja muistan olleeni peloissani sen lopetettuani, koska sen myötä oivalsin, että kuka tahansa voi sairastua.

Vaikka kirja säikäytti, löysin siitä myös rauhoituksen sen aiheuttamaan pelkoon. Plath kertoo kirjassaan, että hän itse oivalsi olevansa sairas siinä vaiheessa kun ei ymmärtänyt mitä sananlasku "vierivät kivet eivät sammaloidu" tarkoittaa. Vielä vuosia myöhemmin tein testiä itselleni tarkistaakseni pelaako oma pääni. Nyt kun kirja tuskin aiheuttaisi minulle samoja tunteita kuin sille hyvin nuorelle liftaajalle, olisi mukava tarkistaa omat muistot ja mielikuvat ja tietysti sen kuka keksi kuivumisen.

 

PS: Hieman nolona tarkennan mitä tarkoittaa "...melkein ensimmäinen lukemistani aikuisten romaaneista..." eli mahdollisesti se oli toinen. Ihan ensimmäinen aikuisten hyllystä pomimani kirja oli Angelique vai kirjoitettiinko se suomeksi Angelika. Loppuun en sitä jaksanut lukea, mutta kirjavalintani kertoo, että taisinpa olla aika sohovistukoitunu jo silloin.