Tänään opin, että 86 % Laosilaisista naisista synnyttää ilman ammattiapua. Synnytyksessä voi olla avustamassa joku tuttu tai sukulainen, mutta usein naiset synnyttävät vanhan tavan mukaan yksin. Laosissa on edelleen yleistä, että naiset menevät yksin metsään synnyttämään. Tätä vanhaa tapaa noudatetaan erityisesti etelä-Laosissa, missä naiset eivät saa synnyttää sisällä tai mennä sairaalaan.

Tämän tiedon perusteella on ymmärrettävää se miksi Laosin äiti-lapsi kuolleisuus on yksi maailman korkeimmista. Virallisten tilastojen mukaan keskiarvolta 530 naista 100 000:sta ja 83 lasta 1000:sta kuolee synnytyksen aiheuttamiin komplikaatiohin. Kylissä ja kaupungeissa asuvien synnyttäjien kuolleisuusluvuissa on kuitekin suuria eroja ja jos katsotaan maaseudulla asuvia synnyttäjiä, tuo ensimmäinen lukema on moninkertainen. Yleisimmät synnykseen liittyvät kuolinsyyt ovat verenvuoto ja infektiot. Molemmat varsin helposti hodettavissa olevia komplikaatioita tai sairauksia, jotka koulutettu kätilö tai synnytysapulainen voi hoitaa ja/tai ehkäistä.

Nyt mietin suomalaisia keskussairaalaoita, missä lääkärit ja hoitajat osaavat hoitaa ja siivoojat siivota. Mietin Arvo Ylppöä, Galaksikylän neuvolaa ja sen odotushuonetta. Mietin terveyskeskuksen vessaa, jossa on aina vessapaperia ja jokaisen suomalaisen sairaalan ja terveyskeskuksen jokaista huonetta missä on käsienpesuallas ja hana josta tulee vettä. Mietin leluja ja lehtiä odottajille, hoitohuoneen tutkimuslamppua, ja sitä telinettä mihin käytetyt neulat laitetaan. Mietin kirkkaan valkoista lääkärin takkia ja tietokonetta lääkärin pöydällä. Mietin sitä paperia, mikä levitetään hoitopöydälle ja jolla makaa vain yksi asiakas ennen kun se hävitetään. Mietin kaikkia niitä laitteita mitä jokaisen terveyskeskuksen laboratorioissa on, joilla voidaan selivittää onko minulla salmonella, virtsatientulehdus tai liikaa valkosoluja veressä. Mietin miten joku on keksinyt sellaisen laitteen missä käytetyt neulat, veriset tupot ja irti vedetyt viisauden hampaat hävitetään. Mietin ambulansseja ja lääkintävahtimestareita ja hätäkeskusta, joka on olemassa ja jossa on ihminen, joka vastaa, kun sinne soitetaan. Mietin mikä etuoikeus on maksaa veroja Suomessa.