Aloittaessa blogini lupasin, että kerron kultuurien törmäyksistä Laosissa. Huomaan, että en ole juurikaan pysynyt uskollisena tälle lupaukselle vaan kirjoittanut lähinnä pääni sisällä tapahtuneesta törmäilystä. Tänään aion lunastaa alkuperäisen lupaukseni ja kertoa jotain kummallista Laosista. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vientianessa alkoi tänään 38. ASEANin ulkoministereiden kokous, joka kestää koko viikon. Tämä aiheuttaa meille Vientianelaisille paljon törmäilyä, sillä koko kaupunki on komennettu uuteen ruotuun.

 

Sana ASEAN tulee sanoista Association of Southeast Asian Nations. Se on Indonesian, Malesian, Filippiinien, Singaporen, Thaimaan, Brunein, Vietnamin, Laosin, Burman ja Kamputsean (mikä se oikea kirjoitusasu taas lieneekään) yhteistyöjärjestö, josta on joskus tarkoitus tulla jonkun sortin Euroopan Unionia vastaava liitto tänne Kaakkois-Aasiaan.

 

Koska kokousvieraat ovat hyvin tärkeitä ihmisiä niin kaupunki on valmistautunut koitokseen muuttamalla kaikki säännöt joko tiukoiksi tai vähintään kummallisiksi. Vientianeen on komennettu liuta sotilaita ja poliiseja maaseudulta turvaamaan kaupungin ja kokousvieraiden turvallisuutta. Nyt joka kadun kulmassa seisoskelee nuoria ja pieniä poikia virhreissä asuissa ja koppalakeissa suuret pyssyt olkapäillään killuen. Minulle he antavat kylläkin enemmän pelon kuin turvallisuuden tunteita.

 

Koulut ja valtion virastot ovat kiinni, kerjäläiset komennettu kotikyliinsä pois vieraiden silmistä ja baarit joutuvat sulkemaan ovensa puolelta öin. Vanha sääntö, jota taas valvotaan. Jos ravintolat eivät oma-aloitteisesti noudata tätä säänöä niin poliisi tulee ystävällisesti auttamaan asiakkaiden ulosheittämisessä. Mielenkiintoisesti kaupungissa on saman aikaisesti ulkonaliikkumiskielto kello yhdeksän jälkeen, kun baarit saavat olla auki kolmea tuntia pidempään. Käytännöllistä.

 

Huomisesta lähtien naiset on komennettu pukeutumaan perinteiseen Lao sin hameeseen aina kodin ulkopuolella liikkuessaan. Viime kokouksen aikaan poliisi pysäytteli housuihin tai minihameisiin pukeutuneita naisia ja määräsi heille kohtuullisen korkeita sakkoja. Tarina kertoo myös, että jotkut olivat menettaneet housunsa lahkeet poliisin saksille, kun olivat määräysten vastaisesti pukeutuneet farkkuihin. Saa nähdä miten tällä kerralla käy. Nämä säännot koskevat kuitenkin vain paikallisia ja me ulkomaalaiset saamme kulkea juuri niin kuin haluamme.

 

Myös kaikkien hiuksensa värjänneiden Laojen on kokouksen ajaksi värjättävä kuontalonsa mustiksi tai tumman ruskeiksi, koska Demokraattisen Tasavallan kansalaisilla on vain sen värisiä hiuksia. Yhden työkaverin vaimo on tästä säännöstä erityisen ilahtunut, sillä hän tekee juuri kampaajana vuoden parasta tiliään. Kaikki viime viikolla mustiksi tai ruskeiksi värjätyt tulevat taas ensi viikolla hakemaan vaaleat raitansa tai punertavan mahongin takaisin kruunuunsa. Nämä kokousajan erityissäännöt ovat ilmeisesti Laosin hallituksen länsimaalaistumispelon aiheuttamia. Hallitus haluaa näyttää että tässä lintukodossa vaalitaan omaa ja aitoa koko kansakunnan voimin.

 

Laos on myös tiukentanut maahansaapumissääntöjä ja 20.7.05 lähtien kukaan ei ole saanut maahantuloviisumia. Matkailijat käännytetään rajoilta takaisin ja ne, joilla ei ole pysyvää oleskeluviisumia eivät pääse pääkaupunkiin takaisin lainkaan, jos he täältä erehtyvät jonnekin lähtemään. Kokousvierailla ja kokouksesta ulkomaille raportoivilla on oltava etukäteen tarkoitusta varten hankitut viisumit. Työpaikan Mr IT kertoi, että rajalta on jo kännytetty monta toiveikasta turistia ja ainakin yksi TV5:n toimittaja.

 

Tänään kävin Pohjoismaisessa leipomossa lounaalla ja kun mopottelin pitkin Miljoonan Elefantin valtakatua työpaikalle päin, seisautti poliisi liikenteen ja komensi autot, mopot ja muut kulkijat tienviereen pysähdyksiin, koska selkäni takaa tuli autosaattue, jonka piti saada ajaa kovaa tyhjällä tiellä. Kuvaavaa tälle maalle ja tälle tilanteelle. Olipa asia kuin asia myöta- tai vastapäivään liikkuvaa, se pysäyteään sillä tällä hetkellä liike on pahasta ja sitä se tulee olemaan koko tulevan viikon ja osin vielä sen jälkeenkin sillä Laosissa ei pidetä liikkeestä vaan status quosta.

 

Pimeäajalu kokouksen aikaan on kylläkin hauskaa puhaa sillä silloin voi ihailla ainakin kahtatuhatta kilomertiä kirjavaa ja vilkkuvaa jouluvaloputkea, jota toverit ovat ripustelleet mutkalle ja somulle kaikkien keskustan palmujen, talojen ja aitojen ympärille. Suomalaisen puritaanin mielestä näky on kammottava, mutta itse pidän sitä lähinnä lystikkäänä. Hyvännäkoisenä tätä joulukoristelua ei pidä edes sokea Reetta vai mikä se Lipposen kaverin nimi nyt olikaan.

 

Tässä nämä kokousviikon ensimmäiset tunnelmat. Raportoin tilanteen kehittymisestä koko viikon sillä töissä on aika hiljaista, kun yhteistyökumppanit ovat kotona. Saa vain nähdä kuika paljon tekstini alkaa loppuviikkoa kohti kipunoimaan, kun tätä hullunmyllyä on jatkunut viisi päivää.

 

Ai niin, lauantain illallisesta sen verran, että salaliittoteoriani peukalokyytiä vastaan osoittaitui jälleen kerran mielikuvitukseni tuotteeksi, mutta eihän salaliittoteorioissa tärkentä ole niiden oikeellisuus vaan niiden aktiivinen pohtiminen. Eli työkaverilla ei ollut mitään ongelmaa minun ja Eean yhteistä liftaussuunitelmaa kohtaan. Luulen, että hän oli vain yksinäinen kun vauhdikas vaimonsa ei ole ollut kahteen viikkoon kotona. Puhuttiin kyllä tulevasta liftausreissusta ja Uudesta-Seelannista, mutta myös terrorismista, Francis Fukuyamasta ja historian lopusta, rokotuksista, kylmäketjuista, lääketehtaista ja niiden vallasta, surffauksesta, siideristä, valtamerestä, lapsista, lapsenlapsesta, uskonnoista ja tietysti juoruiltiin myos työpaikasta ja esimiehestä. Illallinen oli erinomainen ja keskustelu vielä parempaa.