Märehdin vielä tätä Euroviisu-asiaa. Kirsti kertoi edellisen postaukseni kommenttilootassa uutisissa kerrottaneen, etta YLE on hukkua protestivyöryyn, kun kansa valittaa valintaansa. Saman aikaisesti YLEn ylläpitämä Eurovision sivu kertoo karua kieltä demokratian matematiikasta.


Hyvin monimutkaisessa ja kaksivaiheisessa Euroviisu-äänestyksessa Lordi ansaitsi voittonsa seuraavasti:

1. Hard Rock Hallelujah, LORDI - 67 369  (42,5 % äänistä)
2. Eternamente Maria, TOMI METSÄKETO - 45 431 (28,6 %)
3. Shanghain valot, ANNIKA EKLUND - 19 565 (12,3 %)
4. Take me higher, JENNIE - 15 138 (9,5 %)
5. V.I.P., JANE  - 6 308 (4 %)
6. Katharsis, KILPI  - 4 685 (2,9 %)

Liftaajan villiin arvaukseen perustuen äänioikeutettuja äänestyksessä oli ehkä noin 5 miljoona kun arvio perustuu Suomen lanka- ja kännykkäliitymien yhteenlaskettuun summaan. Näistä noin viidestä miljoonasta mahdollisesta liittymästä finaalin toisessa vaiheessa annettiin 158 496 ääntä. Äänestysprosentti jäänee siis tällä kaavalla huimaan kolmeen prosenttiin, joten YLElle tällä hetkella soittelevat voivat nyt kääntyä peilin puoleen. 42,5 % kuudelle edokkaalle annetusta äänestä on selvä tulos ja kansan tahtoa täytyy kunnioittaa. Demokratiassa kun voittoon riittää vain yhden äänen ylitys seuraavaksi tulleeseen verrattuna.

Ei siis Lordia voittanutta vai onko? Yllä mainittua YLEn Eurovision sivua lainatakseni:

"Kaikkiaan Suomen karsinnan finaalissa rekisteröitiin noin 213 000 puhelin- ja tekstiviestiääntä"

Seuraava kysymykseni kuulukin, että paljonko se yksi puhelu- tai tekstiviestiääni oikein maksoikaan? Tässä demokratiassa voittajaksi selvityi siis myös YLE, teleoperaattorit ja muutama puhelinyhtiö. Onnea kaikille voittajille, 42,5% sekä 3 % kakun jakajille.

En ole katkera, mutta kuitenkin...