Ikuinen valituksen aiheeni täällä Bangkokissa on luonnon etäisyys. Täällä kun on vain betonia ja pakokaasua. Luoja lienee kuullut valitukseni, kun lähetti tänään luonnon luokseni.

Tullessani töihin näppikselläni oli reilusti gekon kakkaa ja joiduin heti aamutuimaan näppiksen desinfiointipuuhiin. Että kiitos vain taivaan isä, että asetit sen kaakaois-Aasian ainoan ripulista kärsivän gekon juuri minun näppikselleni.

Kotiportilla tallasin melkein käärmeen päälle. Sain oikein sydänkohtauksen ja meinasin kuolla vanhana piikana, mutta selvisin. Katu oli sillä hetkellä mustanaan naapureista, jotka myös saivat sydänkohtauksen, kun luulivat, että farangi vetelee siinä viimesiä ja heidän on mahdollisesti tehtävä asialle jotain. Selvisimme kuitenkin kaikki hengissä, käärme, minä ja naapurusto. Kaksi edellistä pidättivät pitkään säikähtäneinä hengitystä ja kaikki muut remahtivat raikuvaan nauruun. Tapa, jolla Thaimaalaiset ilmaisevat kaikkia epämiellyttäviä tunteitaan. Itse osasin järkytyseltäni vain laoa, jolla kysyin oliko kääme vaarallinen. Vastauksesi sain "naa gua" tai "naa kua", jota en ymmärtänyt. Kotona yritin löytää vastausta sana-arvoitukseen sanakirjasta, mutta en löytänyt sieltä mitään tilanteeseen sopivaa gualta tai kualta kuulostavaa. En tosin tiedä osasiko etsiä oikeasta kohdasta, sillä koko sen ajan, kun olen kyseisen teoksen omistanut, en ole onnistunut löytämään siitä yhtään etsimääni sanaa. Koko kirja on täynnä jotain ihme risuaitaa ja aidanseivästä.

Päivän kruunuksi löysin vielä torakan ruokakaapista. Sillä oli ainakin kilometrin pituiset tuntosarvet ja se oli niin ällö kuin torakka vain voi olla. Yritin pyydystää sitä luudulla, mutta pääsi perskules karkuun. Nyt se vaanii minua keittiössä sarvet pystyssä ja huutaa: Hä hä hä hää!

Ja minä lupaan, että en valita betonista enää koskaan. Ei luonnon ihan näin lähelle tarvitse tulla.PS: Kuvan gekolla ei ole mitään tekemistä näppiseni tai Bangkokin kanssa. Se on Vientianelais-yksilö, jolla ei ole ripulia ja joka siinä temppuilee entisen betonitaloni ikkunan hyttysverkossa.