Suomalaisia moititaan liian usein ihan syyttä suotta kommunikaatiokyvyttömyydestä. Mielestäni meitä pitäisi päin vastoin kiittää kyvykkyydestä. Meillä on nimittäin erittäin pitkälle kehittynyt taito kommunikoida muuten kuin puhumalla. Esimerkkinä olkoon tämä viime päivinä vellonut tapaus Nightwish.

Maanataina saimme lukea lehdistä ja netistä, että orkesterin laulaja on erotettu. Syyksi mainittiin muun muassa se, että ihmiset, jotka eivät puhu toisilleen kokonaiseen vuoteen eivät mahdu samaan yhtyeeseen. Hyvä Sylvi sentäs! Vuoden ovat olleet puhumatta ja nyt kommunikoivat niin vikkelästi avoimien kirjeiden välityksellä ja iltapäivälehtien tuella ja vallan päivittäin. Eli ei Tarjaa tai Tuomasta voi kommunikaation puuttesta enää syyttää. He osaavat sen jopa niin hyvin, että tällä hetkellä koko iltapäivälehtiä lukeva Suomi on voinut seurata riitaa, jossa on juhlittu suomenkielellä ja rikkailla metaforilla. Kyllä meitä suomalaisia onkin viime päivinä lellitty.

Mukava on ollut seurata miten nämä vanhat, rakkaat ystävät ovat vastailleet toinen toisilleen ja vakuuttaneet kuinka kenessäkään ei ihmisenä ole ollut mitään vikaa ja miten surulliseksi tämä surku on kaikki tehnyt. Mielestäni terapeuttista toimintaa ja siksi haluaisinkin nyt vähän jaella neuvoja, joita kukaan ei ole minulta pyytänyt. Eli rakkaat vanhat ystävät (siis ei minun vaan toistensa) Tarja ja Tuomas, jatkakaa samalla linjalla, kommunikoikaa ja jakakaa tunteenne, se nimittäin monesti johtaa anteeksiantoon ja sovintoon. Mutta ennen kuin näin pitkälle pääsette niin muutama asia pitää pitää mielessä. Huolehtikaa siitä, että saatte pitää valitsemanne kommunikointivälineen eli kirjeiden tyylistä ei tule missään nimessä edellenkään tinkiä.