Katselin tässä valokuvia ja eteen tuli viime vuoden marraskuussa Vang Viengiss
ä Nam Song-joesta ottamani kuva, jossa joki näyttää hyvin erilaiselta kuin viikko sitten.

133056.jpg


Kuvan ottamisaikaan elämme viileää vuodenaikaa. Sateet ovat loppuneet kahta kuukautta aikaisemmin ja sadeveden vuorilta kuljettama maa-aines on valunut jokea pitkin Mekongiin, Tonle Sapiin ja deltalle. Joen ruskea vesi on muutunut niin kirkkaaksi, että pohjan jokainen kivi näkyy veden läpi. Virta on muuttunut hitaaksi. Renkailla kelluttaessa takapuoli raapii koskien kohdalla kiviä ja suvantopaikoissa ei liikuta lainkaan. Tunnin kellunta kestää kolme tuntia. Sillat, jotka puretaan vuosittain ennen sadekauden alkua on taas uudelleen kyhätty ylittämään Nam Song. Kuvassa oikealla näkyvä saaren nokka on metrin veden pinnan yläpuolella, kun se tällä hetkellä on kokonaan veden alla. Kuvasta puuttuvat kuivalla kaudella korien kanssa joessa vesikastanjoita ja jokilevää keräävät naiset ja sukelluslasien kanssa kivien välistä pikkukaloja keräävät lapset.

Kuvan ottohetkestä viisi kuukautta eteen päin veden pinta alkaa nousta nousemistaan. Vajaan vuoden kulutta se alkaa taas laskea laskemistaan ja joen ylittävien siltojen määrä nousta nousemistaan.

Joka vuosi kun ensimmäiset sadepisarat rikkovat joen kalvon, sillat puretaan, vesi alkaa muuttua ruskeammaksi ja sen pinta kohota laskeakseen jälleen muutaman kuukauden kuluttua. Uudelleen ja uudelleen. Vuosi toisensa jälkeen, päivittäin muotoaan muuttaen.