Blogini haamupäivittää. Ajattelin, että joku innokas lukija kommentoi lastujani ja riensin tarkistamaan tilanteen. Mutta eipä täällä mitään tai ketään ollut joten veistelen sitten itse jo toistamiseen tälle päivälle.

Laosiin on tullut talvi. Juuri tällä hetkellä Vientianessa ja kodissani on + 20 astetta lämmintä. Kirjoitan blogiani kohmeisin sormin pukeutuneena villasukkiin ja -takkiin ja pohdin mitä on mennyt vikaan. Miksi minua palelee?

Synnyin monta vuotta sitten vähän ennen joulua eräänä erityisen kylmänä pakkasyönä kello 5.50. Muutaman päivän toivuttuani syntymäni aiheuttamasta järkytyksestä minut puettiin lämpimiin vällyihin ja vietiin kotiin.

Ensimmäisen hengenvetoni raikasta ulkoilmaa imaisin jouluaattona - 30 asteen pakkasessa synnytyssairaalan oven ulkopuolella ja sitä seuraavan tunnin vietin äitini sylissä isäni ohjastaman 60-luvun kuplavolkkarin sisällä aikana ennen lohkolämmittimiä. Ajoimme läpi asuttamattomien maiden kohti kotiamme ja myöhemmin äiti kertoi pelänneensä koko matkan, että ei-luotettava ajopelimme hyytyy kylmyydessä ja vanhempani jäävät vauvan kanssa tienposkeen pakkasukon armoille. (Siskojen lapsille kerrottakoon, että silloin kun täti linnunradan liftaaja syntyi, ei kännyköitä oltu vielä keksitty.) 

Kuten tänään olen olemassaolollani todistamassa selvisimme kunnialla kotiimme Galaksikylään, jossa vietin suurimman osan seuraavia vuosikymmeniä hyvin paljon kylmemmässä ilmassa kuin + 20. Opin kävelemään umpihangessa ja hiihtämään kylmän kitkaisilla suksilla. Poskiini kasvoi punaiset pakkasen puremat pallot ja kylmä kadotti varpaistani tunnon talvisten koulumatkojen aikana. Silti kylmä ei tuntunut liian kylmältä. Miten siis voi olla mahdollista, että minua nyt palelee? Mitä on mennyt vialle? Miten kehoni on voinut oppia vain vajaassa kahdessa ja puolessa vuodessa vaimentamaan alkuperäisen kylmän ilmaston geeninsä? Miksi ihoni on ottanut tavaksensa muuttua kanalihalle lämpötilan laskiessa + 23 asteeseen? Miksi, oi miksi?

Katson käsivarren pystyssä seisovia ihokarvoja ja mietin kenelle tämä kummallisesti käyttäytyvä keho kuuluu?

 

PS: Itse asiassa, minulla ei ole hajuakaan milloin lohkolämmittimet keksittiin, anno minä vain post minä? Isä, auta. Tiedän kuitenkin varmuudella vanhempiani referoiden kertoa, että 60-luvun kuplat olivat talviajossa matkustajille erityisen kylmiä autoja.